Eerste editie van Rewire Festival

Eerste editie van Rewire Festival deze vrijdag en zaterdag in Den Haag!

Rewire Festival is een nieuw, jaarlijks terugkerend festival in Den Haag dat zal plaatsvinden op een aantal unieke locaties. Overdag bestaat het programma uit verdieping, met lezingen, workshops en artist talks en ’s avonds zullen er verschillende concerten zijn met aansluitend een nachtprogrammering vol nieuwe electronische acts. Zowel overdag als ’s avonds zijn er doorlopende exposities. Het team van State-X New Forms tipt een aantal bijzondere acts voor het festival!

Zo zal ondermeer het duo Plaid op de vrijdag Het Magazijn headlinen van 23:45 – 00:45. Nadat het Andy Turner and Ed Handley het collectief The Black Dog hadden verlaten, begonnen zij in 1991 met Plaid. Een aantal jaar later werd Plaid getekend op het alom geprezen Warp label, wat onderdak biedt en heeft geboden aan andere grootheden als Squarepusher, Battles, Red Snapper, Flying Lotus, Aphex Twin en Boards of Canada. Plaid groeide al snel uit tot één van de grootste acts op het gebied van IDM muziek. Complexe beats gecombineerd met ambient, soms zelfs soundtrack achtige soundscapes en breakbeats. Tijdens de eerste State-X New Forms editie in 2004 hebben ze ons uit de brand geholpen na een afzegging van Prefuse 73 met een verbluffende liveset en zullen dit, met uiteraard nieuw materiaal op zak, deze vrijdag vlekkeloos herhalen!

Stiekem mogen we het van Holy Other geen witch house noemen, maar dat zijn muziek wat weg heeft van deze recente opkomende scene zullen we niet onder stoelen of banken schuiven. Holy Other laat echter het reverb kanaal op een lager pitje en zet het schuifje “Burial” nog even wat extra open. Zijn muziek is dromerig maar met donkere, pompende sub bassen en wazige, gesamplede poppy vocalen. Naast Burial kunnen Balam Acab, Mount Kimbie en Toro Y Moi vergeleken worden met zijn muziek. Dat dit in de Kerk uiterst goed tot zijn recht zal komen hoeven wij denk ik niet nader te verklaren!

Naast het feit dat Peter Broderick zich over de laatste jaren heen (en natuurlijk op State-X New Forms 2008) heeft bewezen als uitstekende solo artiest, heeft menig fan al de vruchten geplukt van de vele samenwerkingen die Broderick heeft gedaan. Zo ook met de Nederlandse ambient artiest Machinefabriek, die samen te horen zijn op het album Blank Grey Canvas Sky. De combinatie met de minimalistische, moderne klassieke muziek van Peter Broderick heeft al op het Into The Great Wide Open festival goed uitgepakt. Vaak zijn ze niet samen op het podium te zien, wat hun optreden aanstaande zaterdag nog wel even extra speciaal maakt. Machinefabriek zal op de vrijdag ook nog solo optreden.

Categories: Nieuws

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *